Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Unieke vangst UK 272

Tonijn in twinrignet

URK – Voor zover bekend is voor het eerst een blauwvintonijn aangevoerd op een Nederlandse visafslag. Uniek is ook dat deze werd aangevoerd door een kotter, de twinrigger UK 272.

De UK 272 ‘Adriaantje’ ving de tonijn vrijdagmorgen in het Claydeep ten oosten van de Doggersbank. Schipper Albert Hakvoort zag heel veel schrijverij, en toen hij haalde bleek er tot verrassing van de bemanning een 2,20 meter grote tonijn in de vangst te zitten. ,,Vermoedelijk was de tonijn aan het jagen’’, zegt Hakvoort. Maandagmorgen werd de 66 kilo zware vis geveild. De Vlaamse koper Vanhauwaert Del betaalde er 11,56 euro per kilo voor, in totaal 763 euro.

Blauwvintonijn is terug van lange tijd weggeweest in de Noordzee. Regelmatig worden er in de kop van Denemarken meldingen van gemaakt door sportvissers en ook pelagische beroepsvissers. Door (Nederlandse) vriestrawlers worden de laatste jaren ook af en toe blauwvintonijnen bijgevangen, met name ten zuiden en ten westen van Ierland. Er zijn echter geen berichten dat Nederlandse trawlers ze ook gevangen hebben op de Noordzee.

De blauwvintonijn hangt in de strop van de UK 272. Van links naar rechts de bemanningsleden Lourens Hoefnagel, Willem Wouter Baarssen en Arnold Hakvoort.De blauwvintonijn hangt in de strop van de UK 272. Van links naar rechts de bemanningsleden Lourens Hoefnagel, Willem Wouter Baarssen en Arnold Hakvoort.

Aan de EU is een TAC van 15.850 ton toegekend, wat verdeeld is onder zeven lidstaten aan de Middellandse Zee plus Portugal. Voor de overige lidstaten, waaronder dus Nederland, is er een totaal bijvangstquotum van 55,76 ton. Exemplaren groter dan 1,15 meter moeten worden aangeland, kleinere exemplaren moeten worden teruggezet.

Jan Jaap Poos van Wageningen Universteit weet dat het bestand Atlantische blauwvintonijn de laatste jaren sterk is toegenomen en legt uit dat er in feite twee bestanden zijn; een westelijke en een oostelijke soort. De paaigronden van het oostelijk bestand bevinden zich in de Middellandse Zee en de Golf van Biskaje. Als enorme en snelle zwemmers zwerven volwassen exemplaren tot Groenland aan toe.

Op de foto hangt de blauwvintonijn in de strop van de UK 272. Van links naar rechts de bemanningsleden Lourens Hoefnagel, Willem Wouter Baarssen en Arnold Hakvoort.