Krankzinnig: nabetaling op de klokprijs
LAUWERSOOG – Afgelopen donderdag (gisteren) draaide voor eerst sinds tijden de klok weer in Harlingen. De ZK 18 bood zijn partij van 512 kilo garnalen op de klok aan.
Onder klokvissers in Lauwersoog ontstond afgelopen maand onrust en een enkeling stapte (tijdelijk) over naar contract. Het zijn pakweg twintig klokvissers die de richtprijzen zetten voor de hele garnalenvloot, maar vaak 10 tot 20 cent minder beuren omdat contractpartijen nabetalingen aan hun vissers doen, toeslagen uit naam van schaarste danwel kwaliteit. ,,Het groepje klokvissers wordt kleiner, want het ergert zich om de prijs te moeten maken voor 480 meelopers en zelf minder af te zijn’’, aldus routinier Hendrik Nienhuis van Telson.
Om de impasse te doorbreken organiseerde Nienhuis vorige week een bijeenkomst met de vissers. Dat mocht niet in de afslagkantine, maar dat bleek ook niet nodig zijn. Een handvol vissers gaf gehoor aan de oproep. ,,Om de rust te herstellen hebben wij toegezegd bij klokverkoop ook een toeslag te gaan betalen, net als de partijen die een contract-plus-prijs beuren. Voorlopig tot eind september’’, aldus Nienhuis. ,,Krankzinnig natuurlijk, gekker kun je het niet bedenken: een nabetaling op de klokprijs. Maar een andere oplossing zien we nu even niet. Zo gaat het niet goed en houdt de klok geen stand. En wat dan? Telson en Kant hebben twee jaar terug 4,5 miljoen euro in Lauwersoog geïnvesteerd, voornamelijk vanwege de open (klok)markt. Er moet binnenkort over uitbreiding worden gebrainstormd, maar de huidige situatie zorgt echt voor opgetrokken wenkbrauwen bij onze mede-aandeelhouders.’’
De ZK 18 is klokvisser. Maar Johan Rispens vist momenteel op het westelijk Wad. Vorige week werd in Harlingen aangevoerd en gezeefd, maar via Lauwersoog gefactureerd en rechtstreeks geleverd aan Telson. Net als de WL 18 en ook ZK 46. Rispens vroeg vervolgens aan bedrijfsleider Peter Hovius van de Harlinger afslag om na het weekend over de klok te mogen verkopen.
De garnalenprijzen zakten afgelopen maand in sneltreinvaart. De vangsten stijgen ook, maar de prijs gaat rapper omlaag. De recordprijzen in de eerste helft van het jaar hebben de markt geen goed gedaan. Eind juli werd er nog zo’n 12 euro per kilo betaald, vorige week zat de (klok)prijs rond de 7,75 euro per kilo garnalen en de handel verwacht dat de prijs verder omlaag gaat. Ook omdat er vanwege islamitische feestweken minder pelcapaciteit voorhanden is.