Koninklijke aandacht voor visserijonderwijs Urk
URK – Bijna een uur lang waren koning Willem-Alexander en koningin Máxima vorige week donderdagmorgen te gast op het maritiem onderwijscentrum van ROC Friese Poort, de Urker visserijschool. Ondernemers vertelden het koningspaar over de intensieve samenwerking en het grote belang van de school voor het bedrijfsleven als katalysator voor verbreding van de maritieme ambities van Urk. Kennisoverdracht, innovatiekracht van de bevolking en de maatschappelijke rol van het mbo-onderwijs stonden centraal.
Vestigingsdirecteur Durk Bijma heet het koningspaar iets na de klok van tien uur hartelijk welkom en vertelt dat Urk de grootste visserijschool van Nederland heeft en de mooiste locatie van ROC Friese Poort. Het totaal aantal reguliere studenten op Urk telt inmiddels 225 (volwassenonderwijs niet meegerekend), en de groei zet verder door.
In het praktijklokaal machinekamer geeft docent Mark Poortman uitleg, terwijl leerlingen werken aan een krachtstroomverlengkabel en een dreganker. Leunend over de ballustrade bij de 6SW280 spreekt koning Willem-Alexander even kort met de Maroff-studenten Pieter Bakker en Evert Brands. Als de grote motor wordt opgestart gaan de oordoppen in.
In het boetlokaal vraagt de koning naar het belang van het vak Visserijkunde. Voor innovatie in de visserij zoals selectief vissen is dat essentieel, legt docent Jan van den Berg uit. Student Lucas de Boer (van Gerrit, UK 112) vertelt desgevraagd dat hun familiebedrijf zopas een Franse rondviskotter er heeft bijgekocht, naast de twee Urker flyshooters van de rederij. De koning vraagt hem over de bemanning en de vangstsamenstelling. Koningin Maxima stelt aan Frans Koffeman (van Frans, FD 283) ook vragen over het familiebedrijf, rederij Geertruida. Van de ooit zeven kotters zijn er nu drie in de vaart. Maar het gaat nu gelukkig weer goed, zegt Koffeman, terwijl hij ook uitleg geeft over de opdracht waaraan hij werkt: twee ondereinden aan elkaar boeten. Geert de Wit vertelt over zijn stages, eerst op de UK 45 en straks op de UK 87. Maxima vertelt dat ze zelf ooit een boetnaald heeft gehanteerd in het Zuiderzeemuseum Enkhuizen.
In het visfileerlokaal bij de opleiding ‘productiemedewerker vis’ vraagt de koningin of er aan boord ook gefileerd wordt. Docent Jan van den Berg pakt er een dikke schol bij en vertelt dat er aan boord gestript wordt. Van den Berg merkt op dat deze schol innovatief gestript is, namelijk machinaal aan boord van de MDV 1, wat ook ten goede komt aan het rendement. Ook wordt uitleg gegeven over het begrip meischol versus paaischol. Koning Willem-Alexander vraagt daarop of het wel verstandig is om paaischol te vangen. Van den Berg doet uit de doeken dat vissers hun quotum natuurlijk voor een zo hoog mogelijke visprijs willen benutten. Economisch dus niet zo verstandig, is de conclusie van Willem-Alexander.
Of het leuk is, vraagt koningin Máxima aan student Karel Post. Jazeker, antwoordt Post onder het fileren, het bevalt hem goed. Post zegt er geen moeite mee te hebben dat hare majesteit hem op de vingers kijkt. Deze studenten hebben er ook een baan in de visindustrie bij. Post werkt bij Zeevisvisgroothandel Ras. Naast hem staan collega’s van Weerstand en Dayseaday schol te fileren. De filets gaan straks in de diepvries.
In de naastgelegen kombuis krijgt Chris Schuiling (Degens) kort gelegenheid om het koningspaar uitleg te geven over productinnovaties. Er ligt een salade, een roerbakschotel, een burger, een tosti, een frikandel en een tapasrollertje. Alles met schol in de hoofdrol. Maxima reageert zeer geïnteresseerd, merkt Schuiling op.
Aansluitend spreekt het koningspaar met een vijftal plaatselijke maritieme ondernemers plus visserijwethouder Geert Post. De geselecteerde ondernemers zijn internationaal actief: Daan Balk (Balk Shipyard), Jelle Hakvoort (Braveheart Marine), Johan Hartman (Hartman Marine Group) en de visserijreders Hendrik Romkes (Masterplan Duurzame Visserij, NG 19) en Willem Snoek (SC 25, SC 35, SC 45 en in Polen een nieuwe SC 10 op stapel). Aan de hand van scheepsmodellen en fotomateriaal wordt uitleg gegeven over de activiteiten van de bedrijven. Wethouder Post brengt de plannen voor de nieuwe buitendijkse servicehaven te berde.
Oud-leerlingen
,,Heel positief’’, blikt opleidingsmanager Wiebren Minnema terug op het koninklijk bezoek. De koning en koningin hadden zich duidelijk zeer goed voorbereid. Allerhande achtergrondinfo was vooraf ook gedeeld met het hof. ,,Er werden gerichte vragen gesteld en er werd ook doorgevraagd, bijvoorbeeld over de energiebesparing en de gebruikte spanning op de MDV 1. Voor de school was ook heel leuk dat drie van vijf ondernemers waarmee werd gesproken oud-leerlingen zijn.’’
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima kwamen naar Urk in het kader van een streekbezoek aan noordelijk Flevoland. Ook het Windpark Noordoostpolder werd bijvoorbeeld bezocht. Bij het afscheid ’s middags in Dronten zei de koning enthousiast te zijn en dat hij die dag heel veel had gehoord om trots op te zijn. Hij sprak de hoop uit dat alles wat hem en zijn vrouw was verteld ook waargemaakt zou worden.