Emotie bij kantoor van Zuiderzee Steun
URK – ‘Urk in Wintersferen’ stond afgelopen weekend met een paar honderd figuranten stil bij ‘100 jaar Zuiderzeewet’ en de inpoldering. Aan de Westhaven werd de klok pakweg honderd jaar teruggezet. Ingenieur Cornelis Lely himself kwam op bezoek, en ging de discussie aan met vissers die vreesden voor hun bestaan.
Met de aanleg van de Afsluitdijk was het in 1932 gedaan met de Zuiderzee. Koningin Wilhelmina werd om hulp gesmeekt. Honderd Urker vrouwen in klederdracht trokken per stoomboot op naar Amsterdam om op het Rokin te protesteren bij de Generale Zuiderzeecommissie. Bij het kantoor van de Zuiderzee Steun liepen de gemoederen hoog op, er volgde een grote botterdemonstratie. Urkers zouden boer moeten worden, zo hadden hoge heren bedacht.
Daarom kwam er landbouwonderwijs op Urk. Maar de zoute zee werd verkozen boven de polderklei. Op dinsdagmiddag 3 oktober 1939 was Urk geen eiland meer. Dat historische moment, het dichten van de dijk naar Lemmer, werd vrijdag nagespeeld door wethouder Freek Brouwer en de Flevolandse gedeputeerde Michiel Rijsberman. Nu op het parkeerterrein waar ooit scheepswerf Roos was gehuisvest. Tot 24 december is in de FlevoMeer Bibliotheek Urk een tentoonstelling te zien over Urk en de Zuiderzeewet.