Botterbehoud pakt uit met enorme vloot
ENKHUIZEN – De grootste verzameling historische visserijschepen sinds 1930. Het is dit weekend te zien in Enkhuizen, waar de Vereniging Botterbehoud haar vijftigjarig bestaan viert.
Vrijdag doen meer dan 75 botters mee aan de vlootschouw in het Krabbersgat, mede in het kader van het Maritiem Festival in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Het is volgens de organisatie de grootste verzameling historische vissersschepen sinds 1930, toen in hetzelfde Enkhuizen de Visserij Tentoonstelling gehouden werd en koningin Wilhelmina en prinses Juliana gast waren. De grote vloot historische vissersschepen is naar Enkhuizen gekomen voor het vijftigjarig bestaan van de Vereniging Botterbehoud (VBB). Na de vlootschouw zijn de schepen het hele weekend nog te bewonderen.
Het gaat om botters, aken, jollen, kwakken en andere historische vissersschepen. Zaterdag en zondag gaat een aantal schepen ook echt vissen en museumbezoekers kunnen op andere schepen meevaren. Op de kade zijn oude ambachten te zien en oude scheepsmotoren, worden stoere zeemansverhalen verteld en worden zeemansliederen ten gehore gebracht door shantykoren uit binnen- en buitenland.
De vloot houten vissersschepen is groot, maar toch nog maar een fractie van het aantal schepen dat op het hoogtepunt van de Zuiderzeevisserij, rond 1900, actief was. Er werd toen met naar schatting zo’n 3.000 platbodems gevist op haring, ansjovis, paling, bot en garnalen. Kort na 1900 daalde dat aantal al door onder meer de opkomst van modernere stalen schepen. De Afsluitdijk was de genadeklap.
De overbodig geworden houten vissersschepen werden opgestookt, afgezonken op scheepskerkhoven, kwijnden weg of werden verkocht en omgebouwd tot woonboot. In de jaren zestig werd het historisch belang van de paar overgebleven voormalige Zuiderzeeschepen gezien, en in 1968 werd de ‘Vereniging Botterbehoud’ opgericht. In de afgelopen 50 jaar is het ledenaantal gestegen van de aanvankelijk 15 naar de huidige 137 leden en aspirant-leden, die alle moeite doen om hun varend monument voor het nageslacht te behouden. Het 25-jarig bestaan werd in 1993 ook in het Zuiderzeemuseum gevierd.
Het Maritiem Festival valt midden in de Visserijweken in het buitenmuseum. Tot en met eind augustus organiseert het Zuiderzeemuseum speciale visserijrondleidingen voor kinderen en volwassenen.
De leden van Vereniging Botterbehoud willen de geschiedenis van de schepen en het rijke visserijverleden van Nederland levend houden. De vereniging zet zich in voor het behoud van de originele zeilende vissersschepen die er nog zijn en de visserijtechnieken die er bij kwamen kijken, legt documentatie aan over de geschiedenis van schepen, scheepsbouw en visserijtechnieken, stimuleert de beoefening van ambachtelijke vaardigheden en kweekt belangstelling voor de verdwenen visserijcultuur. Als onderdeel van de Federatie Varend Erfgoed Nederland vraagt Vereniging Botterbehoud landelijk en internationaal aandacht voor deze bijzondere, oude zeilende bedrijfsvaartuigen en hun visserijmethoden.