Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Uitspraak Raad van State in beroep Greenpeace: minister had wel handhavend moeten optreden in de Voordelta

Geen maatregel tegen boomkor Dogger terecht

DEN HAAG – EL&I had in 2009 geen maatregelen kunnen nemen tegen de boomkorvisserij op de Doggersbank, de Noordzeekustzone en de overige kustzone, maar wel tegen de boomkorvisserij in het Natura 2000-gebied Voordelta. Aldus de bestuursrechter van de Raad van State afgelopen woensdag. Wat nu?

Afgelopen woensdag deed de RvS op verzoek van Greenpeace uitspraak over de weigering door het toenmalige LNV om maatregelen te treffen tegen de boomkorvisserij in de Voordelta, de Doggersbank, de Noordzeekustzone ten noorden van Bergen en van Bergen tot de Voordelta (overig kustgebied). Tegen die weigering van LNV heeft Greenpeace in de zomer van 2010 beroep ingesteld bij de RvS. De zaak is in april behandeld en de RvS heeft bijna vier maanden de tijd genomen om tot een uitspraak te komen.

Wat betreft de Voordelta heeft de RvS Greenpeace in het gelijk gesteld. De minister heeft volgens de bestuursrechter destijds niet deugdelijk gemotiveerd waarom zij niet handhavend heeft optreden tegen de boomkorvisserij in de Voordelta, zoals Greenpeace had verzocht. ,,Niet in geschil is dat boomkorvissersvaartuigen die de Nederlandse vlag voeren actief zijn in het Natura 2000-gebied Voordelta, terwijl niet vaststaat dat deze activiteiten de natuurlijke kenmerken van dit gebied niet kunnen aantasten. Deze activiteiten zijn in strijd met artikel 19d van de Nbw 1998 zonder vergunning verricht, zodat de minister ter zake handhavend kon optreden’’, schrijft de RvS. Lidstaten zijn bevoegd ook alleen ten aanzien van hun eigen vissersschepen maatregelen te treffen.

EL&I moet binnen zes weken een nieuw besluit op het bezwaar van Greenpeace nemen. Greenpeace ziet de uitspraak als een algehele overwinning op de Nederlandse visserij. ,,We verwachten dat de overheid nu niet alleen de Voordelta, maar ook alle andere Natura 2000-gebieden in de Noordzee adequaat gaat beschermen en de boomkorvissers er resoluut uit zet”, stelt de organisatie bij monde van campagneleider Pavel Klinckhamers in een persbericht. En niet alleen de boomkor, maar alle visserij, want visserij en natuurgebieden gaan volgens Greenpeace niet samen.

Het beroep van Greenpeace tegen de weigering van LNV om op te treden tegen boomkorvisserij in de overige genoemde gebieden is volgens de RvS niet gegrond. In 2009 waren die gebieden nog geen Natura-2000 gebied, en was LNV dus niet bevoegd om handhavend op te treden. Het betoog van Greenpeace dat de overige Noordzeekustzone ten onrechte niet ook als speciale beschermingszone is aangewezen vindt de RvS ook niet slagen.

Inmiddels zijn we drie jaar verder en zijn ook de Noordzeekustzone en Vlakte van de Raan aangewezen als Natura 2000-gebied, en staat de Doggersbank op de nominatie om aangewezen te worden. Cora Seip van het Productschap Vis benadrukt dat de RvS zich niet heeft uitgelaten over de schadelijkheid van de boomkor ‘an sich’, maar juridisch heeft gewogen dat de gronden waarop LNV destijds het verzoek om handhaving in de Voordelta heeft afgewezen niet afdoende zijn. ,,De overweging moet daarom overnieuw gedaan worden’’, aldus Seip.

De sector en EL&I staan bij volgende verzoeken van Greenpeace om handhaving volgens Seip nu sterker. Er ligt een vergunningaanvraag op grond van de NB-wet voor de Voordelta, Noordzeekustzone en Vlakte van de Raan. In de passende beoordeling (PB) die de basis vormt voor deze vergunningaanvraag zijn de maatregelen uit het VIBEG-akkoord meegenomen. Uit die PB blijkt dat er geen significant negatieve effecten van de boomkorvisserij met wekkerkettingen zijn op de natuurdoelen in de drie Natura 2000-gebieden. Seip: ,,Op grond van die nieuwe ontwikkelingen valt te verwachten dat er niet handhavend opgetreden zal hoeven worden tegen de boomkorvisserij.’’