Pulsvissers houden UFA-omzet op peil
In deze haven verdwenen vorig jaar in totaal vier kotters van het toneel. Scheveningen steeg van 22,2 miljoen naar 26,6 miljoen euro. Colijnsplaat liep door de lagere garnalenaanvoer en -prijs terug van 3,7 miljoen naar 2,4 miljoen euro.
Volgens Van Nieuwenhuijzen leert de praktijk dat in de bedrijfsresultaten van de aanvoerders grote verschillen zijn ontstaan tussen de traditionele boomkorvissers en de pulskotters. De roep om meer ontheffingen en een definitief vergunningstelsel voor de pulsvisserij klinkt vanuit Stellendam overluid. Johan van Nieuwenhuijzen: ,,Ik doe een oproep aan de PO-bestuurders en het ministerie van EL&I om alle mogelijke middelen aan te wenden voor aanpassing van de regelgeving en de nieuwe vistechnologie (de pulsvisserij, red.) toegankelijk te maken voor alle bedrijven die hiervoor belangstelling hebben.’’
En belangstelling is er voor de pulsvisserij. Als dat niet snel geregeld kan worden kunnen we de stekker er uit trekken, reageerden zowel reders van grote kotters als van Eurokotters op de gezellig ingerichte afslagvloer desgevraagd. Mannen als Kees Groenendijk (GO 20), Adrie Stouten (GO 57), Jan Luime (OD 3) en Bram Klijn (OD 50) winden daar geen doekjes om. Stouten concreet: ,,Minder uitstoot van CO2, minder bodemberoering, staatssecretaris Bleker krijgt zijn zin wel als hij 25 procent van onze visgronden afneemt met het instellen van windmolenparken, MZI-gebieden, de Voordelta en de Tweede Maasvlakte. ‘Heel Den Haag’ moet onmiddellijk naar Brussel afreizen om daar te vertellen dat bij de Nederlandse vissers het water aan de lippen staat. Er moet snel een reddingsplan komen, anders gaan we er aan als sector. En wat ook erg is. Nu er voor ons een kans ligt om brandstof te besparen en op CO2 uitstoot te beknibbelen hoor je de milieugroepen totaal niet. Die zouden nu vierkant achter ons moeten staan.’’
De nieuwjaarsbijeenkomst in de Stellendamse visafslag, die vooral als een netwerkbijeenkomst was bedoeld zonder gastsprekers, werd opgeluisterd met een filmreportage, gemaakt door camerajournalist Simone Baaijens. Deze keer kwamen niet de aanvoerders aan het woord, maar controleurs en vertegenwoordigers uit de handel. Zo vertelden de PV-medewerkers Ron Dijkhuizen en Dirk Torensma welke criteria zij hanteren bij het beoordelen op het gebied van de versheid, verzorging en behandeling van de vis aan boord. De UFA-locatiemanagers Erik de Jong (Stellendam/Colijnsplaat) en Wim Harteveld (Scheveningen) droegen ook hun steentje bij. Namens de handel kwamen Wim de Jong van Den Heijer en Karel Pronk van Pronk Holland Vis voor de camera aan het woord. De winnaars van de best verzorgde vis bij UFA werden door de controleurs en handel alom geprezen voor de constante kwaliteit, hun passie op zee, korte reizen, ‘behandelen als appeltjes’ en geringe kistvulling. Erik de Jong verwoordde het bijzonder kernachtig: ,,Als de SL 3 op de klok staat wordt het stil in de veilzaal.’’ Reder Jan ’t Mannetje glunderde van oor tot oor.
De winnende schippers van het Tholense trio TH 7, TH 10 en TH 5, met van links naar rechts Marco Baaij, Jan Willem Bout en Albert Baaij.