Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Keurmerk voor kweekvis

Label ASC in 2012 op de markt

UTRECHT – Volgend jaar zal er voor het eerst kweekvis op de markt komen met het nieuwe keurmerk Aquaculture Stewardship Council (ASC). De eerste kweekvis met ASC-label zal tilapia zijn, gevolgd door pangasius. De Nederlandse supermarkten streven ernaar in 2016 alleen nog ASC-kweekvis te verkopen.

De Aquaculture Stewardship Council (ASC) is in 2009 opgericht om als onafhankelijke non-profit- organisatie een systeem op te zetten voor de certificering van verantwoorde viskweek wereldwijd. ASC heeft de ambitie de internationale standaard te worden voor verantwoorde viskweek. Daarbij gaat het zowel om aspecten op het gebied van milieu, als om sociale en dierenwelzijnsaspecten. De organisatie is in het leven geroepen door het Wereldnatuurfonds en het Nederlandse Initiatief Duurzame Handel (IDH).

De afgelopen jaren zijn door meer dan 2.000 vertegenwoordigers van de sector, wetenschap en ngo´s criteria voor duurzame kweek ontwikkeld in de zogenoemde ‘Aquaculture Dialogues’, georganiseerd door het WNF. Die zijn er nu voor tilapia, pangasius, mosselen, oesters en abalone. In de maak zijn standaarden voor onder meer zalm, garnalen en forel. ASC heeft hard gewerkt aan procedureprogramma´s. Begin volgende week kunnen de eerste audits uitgevoerd worden op tilapia- en pangasiuskwekerijen. Vier tilapiakwekerijen produceren al in lijn met de ASC-standaarden, en tilapia zal dus naar verwachting de eerste vis zijn die in de schappen ligt met ASC-keurmerk.

ASC is een relatief kleine organisatie, die waar mogelijk samenwerkt met MSC (Marine Stewardship Council), het certificeringsorgaan voor duurzaam gevangen vis. Bijvoorbeeld bij de Chain of Custody; de stappen verderop in de keten die ook gecertificeerd moeten zijn om ASC-vis te kunnen voeren. De leiding van ASC is in handen van de Brit Chris Ninnes (voorheen MSC), en Utrecht is de vestigingsplaats van ASC.

Bijna de helft van de vis die in Nederland gegeten wordt komt van kwekerijen. Kweekvis is wereldwijd de snelst groeiende sector in de voedingsindustrie. ,,Die groei gaat echter ten koste van waardevolle, kwetsbare natuur in kustgebieden, zoals mangrovebossen, wetlands en rivierdelta’s. Bovendien worden pesticiden gebruikt die het water vervuilen en kunnen dierziekten zich verspreiden naar wilde vissen. Als we kustgebieden willen beschermen, moeten we overstappen op verantwoorde kweekvis´´, stelt het WNF, een van de initiatiefnemers van het onafhankelijke ASC-keurmerk. ,,De introductie van ASC betekent een doorbraak om mondiaal te komen tot een verantwoorde viskweek.’’

De Nederlandse supermarkten, verenigd in het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), hebben vorige week aangekondigd dat zij willen overstappen op verantwoorde kweekvis voor hun assortiment. Marc Jansen, directeur Consumentenzaken en Kwaliteit van het CBL: ,,Onze klanten moeten erop vertrouwen dat ze bij ons altijd verantwoorde vis kopen, of het nu gaat om wilde vis of om kweekvis. Wij zijn dan ook blij dat de eerste vissoort, tilapia, geproduceerd volgens de criteria van ASC begin 2012 op de markt komt.’’ Naar verwachting komt in 2012 ook pangasius met ASC label in de supermarkten. De Nederlandse supermarkten streven ernaar eind 2016 alleen nog gekweekte vis te verkopen volgens de normen van het ASC. De organisatie streeft in het algemeen ernaar dat in 2016 15 procent van de import in Europa van tilapia, pangasius en garnalen ASC-gecertificeerd is.

Eerder spraken de supermarkten af om het assortiment wildgevangen verse en diepvries vis te verduurzamen. Ongeveer 85 procent van het aanbod wildgevangen vis is nu MSC-gecertificeerd (of gelijkwaardig).

IDH
Het Initiatief Duurzame Handel helpt internationale handelsketens verduurzamen. IDH bouwt resultaatgerichte coalities van bedrijven, ngo’s, overheden en andere partners. Daarin brengt IDH publieke en private krachten, kennis, ambities en belangen samen om internationale handelsketens te verduurzamen.