Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Vernieuwde missieverklaring Europêche

Visserij gezien als blauwe sleutel voor groen herstel

BRUSSEL – Europêche wil alle Europese vissers een hart onder de riem steken en de maatschappij ervan doordringen dat het eten van wilde vis niet alleen super gezond is, maar ook nog eens goed voor onze planeet. Er is een nieuwe missieverklaring met een tien-puntenactieplan door Europêche gepresenteerd.

,,Visserij is de sleutel tot de blauwe economie en maakt een groen herstel na COVID mogelijk’’, aldus Daniel Voces, algemeen directeur van Europêche, de overkoepelende belangenorganisatie van Europese vissers.

Wie alle berichten en bedreigingen over visserij, zeeën en oceanen leest, zou daar haast depressief van worden. Europêche wil de kloof tussen percepties en realiteit zichtbaar maken. Gewezen wordt op misleidende campagnes over bijvoorbeeld het instorten van bestanden en zieke zeeën. Niets is echter minder waar. En ook mythes over zogenaamde ‘destructieve vistuigen’ of ‘monstertrawlers’ wil Europêche bestrijden.

Europêche is op zoek naar een nieuw verhaal waarin de sector wordt erkend als onderdeel van de oplossing voor mondiale milieubedreigingen. De Europese visserijsector bevestigt een opmerkelijke vermindering van de uitstoot van broeikasgassen in de afgelopen 30 jaar, terwijl ze het perfecte eiwit voor wereldwijde voeding produceert. Europêche wil laten zien dat duurzame vis op het bord er alleen komt dankzij hardwerkende vissers.

De Europese autoriteiten hebben een koers uitgezet om van de EU tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent te maken. Geen verontreinigingen, behoud van biodiversiteit en gezonde en milieuvriendelijke voedselsystemen zijn enkele van de prioriteiten die van invloed zullen zijn op al het EU-beleid in de komende jaren. jaren. De Europese visserijsector neemt een voortrekkersrol in, aldus Europêche.

Volgens Europêche zijn veel visbestanden, met name in het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan, na jaren van goed beheer, in slechts tien jaar aanzienlijk toegenomen, tot 50% hoger dan in 2010. Er zijn veel offers gebracht in de visserijsector om gezonde populaties veilig te stellen. In de Atlantische Oceaan is de visserijdruk sinds de millenniumwisseling bijna gehalveerd.

Niet minder dan 99% van de aanlandingen van EU-vis is afkomstig van duurzaam beheerde visbestanden. Dat wijst er op dat de Europese vangstsector een goede balans heeft bereikt tussen voedselzekerheid en biodiversiteit. Bovendien is de CO2-uitstoot van de Europese visserijsector 40% lager dan in de jaren negentig, en daarmee een van de beste voedselkeuzes om klimaatbescherming te garanderen.

Directeur Daniel Voces: ,,Onze vissers laten als hoeders van de zee zien dat ze zich inzetten voor verantwoorde visserij, natuur, wetenschap en de levering van zeevruchten, nu en voor toekomstige generaties. Vissen is hun manier van leven. Het is daarom van fundamenteel belang om in het EU-beleid de nadruk te leggen op de menselijke kant van een sector, die geeft om zijn mensen en de planeet. Duizenden familiebedrijven werken er hard aan om de wereldbevolking te voeden met de gezondste dierlijke eiwitten die er zijn, zelfs tijdens de Covid-19-pandemie, en creëren zo rijkdom en werkgelegenheid in de hele waardeketen met zo min mogelijk impact op het milieu.''

De visserijsector, vertegenwoordigd door Europêche, heeft een gemeenschappelijke visie ontwikkeld voor de komende vijf jaar, zodat vissers, zowel door de EU-instellingen als door het maatschappelijk middenveld, gezien worden als onderdeel van oplossingen. In dat licht wil Europêche het succes van visserijbeheer communiceren. Bijzondere aandacht wordt besteed aan de pijlers van duurzaamheid, een nultolerantie handhaven tegen illegale (IUU)-visserij, een internationaal gelijk speelveld, mythes ontkrachten, prioriteit geven aan blijvende toegang tot traditionele visgronden, de principes van een sociale economie verdedigen, de visproductie van de EU ondersteunen en de EU-visserijovereenkomsten bevorderen.