H Dirk Parlevliet vorig jaar in actie op de Turkse werf Tersan, waar de BX 792 'Jan Maria' te water werd gelaten.
H Dirk Parlevliet vorig jaar in actie op de Turkse werf Tersan, waar de BX 792 'Jan Maria' te water werd gelaten. P & P

Dirk Parlevliet (1926-2024)

Algemeen

KATWIJK – Van het allereerste begin tot het grote wereldomspannende visserijconcern dat het Katwijkse Parlevliet & Van der Plas is geworden, Dirk Parlevliet heeft het allemaal mee mogen maken. Vorige week woensdag is hij ‘in alle rust’ overleden, in de leeftijd van 97 jaar. Vandaag (vrijdag) wordt hij in Katwijk begraven.

Het verhaal is inmiddels onderdeel van de Katwijkse visserijhistorie. In 1949 waren Parlevliet en zijn compagnons Jan en Dirk van der Plas een haringhandel begonnen met niet meer dan een oude vrachtwagen en een paar tientjes startkapitaal. In 1959 werd het eerste schip aangeschaft: de KW 171 ‘Jan Maria’, met een nummer en naam die nog regelmatig terug zouden komen in de rederijgeschiedenis. Wat ook geldt voor de eerste vriestrawler van P&P, die in 1967 in de vaart kwam: de KW 170 ‘Annie Hillina’, vernoemd naar de echtgenotes van Dirk van der Plas en Dirk Parlevliet.

Parlevliet was een markante, energieke persoonlijkheid, die met ondernemingszin en met de nodige lef en flair mede de basis legde voor wat zou uitgroeien tot een van de grootste visserijbedrijven ter wereld. De nieuwe directie, met zoon Diek als huidige CEO, trad al aan in de jaren tachtig, waarna het concern aan een nog onstuimigere groei begon en ook ver over de landsgrenzen heen ging. Tot het allerlaatst bleef Parlevliet senior zeer betrokken bij de zaak. Bij de tewaterlating van de BX 792 ‘Jan Maria’ begin vorig jaar speelde hij nog een prominente rol.

Mede-oprichter Dirk van der Plas overleed in 1999. Beider namen leven voort in de huidige KW 172 ‘Dirk Dirk’. De nieuwe trawler onder Katwijks nummer die binnenkort in Turkije te water wordt gelaten krijgt weer de naam ‘Annie Hillina’.