H Patrick Bruinink over haring en makreel als superfood.
H Patrick Bruinink over haring en makreel als superfood. PFA

Haring in de horeca!

Algemeen

DEN HAAG – Pelagische vis speelt al een grote rol in de wereldwijde voedselvoorziening. De PFA maakte deze week aan Europese onderwijspartners van het ROC Mondriaan in Den Haag duidelijk dat die rol alleen maar groter kan worden, ook in een duurzame horeca.

Het Europees Erasmus+ programma Aim2Sustain ontwikkelt een digitaal leerplatform voor een duurzame, toekomstbestendige horecasector. Deze week bracht een internationaal gezelschap van projectpartners, waaronder scholen uit Litouwen, Polen, Bulgarije, Spanje, Portugal en Griekenland, in het kader van dit programma een meerdaags werkbezoek aan Den Haag. Op de openingsdag organiseerde ROC Mondriaan, dat horeca-opleidingen verzorgt, een ‘educatiediner’ in het eigen restaurant.

Het Nederlands Visbureau was gevraagd om tijdens het diner een presentatie te verzorgen over duurzame visserij en de rol van (Noordzee)vis. Op haar beurt schakelde het Visbureau Patrick Bruinink van de Pelagic Freezertrawler Association in. Die vertelde over de essentiële rol die pelagische vis kan spelen in het voeden van de 9 tot 11 miljard mensen die er in 2050 op de wereld zullen zijn.

Bruinink: ,,Met vijf miljoen gezonde, betaalbare maaltijden per dag in Afrika leveren onze leden al een enorme bijdrage aan de wereldwijde voedselzekerheid. Met de groeiende wereldbevolking wordt de vraag naar duurzaam en gezond voedsel alleen maar groter. Iconische Nederlandse vissoorten als haring en makreel hebben alle eigenschappen het voedsel van de toekomst te zijn: grote volumes, veel gezondheidsvoordelen en de laagste CO2-voetafdruk van alle dierlijke eiwitproducties. Hier zouden we ons ook in Europa meer bewust van moeten zijn.”

Waarnemend directeur van het Visbureau Remke Nehrstede is blij met de aandacht voor gezonde en duurzame vis, en met de nieuwe rol van het Visbureau per 2024. ,,We hebben al mooie projecten mogen organiseren, zoals bijvoorbeeld de visserijexpositie in het Europees Parlement. En volgende week staan we weer klaar op de visbeurs in Barcelona in het Holland Paviljoen.’’