Oesterkweek langs de Afsluitdijk
DEN OEVER – Jan Simon de Haan (WR 109) en Dries Wiersma (WR 16) krijgen financiële steun voor innovatieprojecten, respectievelijk: Garnalenpulsvisserij zonder kabel en oesters kweken langs de Afsluitdijk.
In totaal gaat het om een subsidiebedrag van 185.000 euro. Pulsvissen zonder kabel krijgt 103.305 euro. Oesters langs de Afsluitdijk krijgt 80.650 euro. De helft komt uit het Europees Visserijfonds, de andere helft van de subsidie van de provincie Noord-Holland.
Sinds 2007 is bijna 1,4 miljoen euro Europese subsidie in Noord-Holland aan visgerelateerde projecten verleend, wat nog eens verdubbeld is met publiek geld van provincie en gemeenten. De huidige twee projecten zijn de laatste projecten die binnen de huidige regeling subsidie krijgen.
Voor de garnalenkotter WR 109 van Jan Simon ...Wieringer Dries Wiersma (WR 16) is altijd op zoek naar kleinschalige, duurzame visserijactiviteiten. En naar alternatieven voor de veelgeplaagde palingvisserij. Hij vist al op paling, spiering, wolhandkrab, harder, zeebaars en zandkrabbetjes. Zou oesterkweek op de Waddenzee niet wat zijn?
Wiersma vist met fuiken langs de Afsluitdijk. Het idee is om in de vakken de ruimte tussen de fuiken te gebruiken bij het oesterkweekexperiment. Wiersma schetst: ,,De palen komen vier meter uit elkaar. Daartussen hangen we mandjes met oesterbroed, zoals ze dat in Frankrijk en Australië bijvoorbeeld ook al doen. Daar moeten platte oesters van hoogwaardige kwaliteit uitgroeien. We beginnen met een proefopstelling, om te kijken wat de invloed van het weer is in deze omgeving met veel stroming en wind.’’
De projectgroep is deze week voor het eerst bij elkaar gekomen. Mede-aanvrager en projectbegeleider is Ronald de Vos. Hij is naast schelpdierconsultant zelf ook oesterkweker (op het land), onder het merk Renart Boulon. De Vos ziet wel potentie in oesterkweek langs de Afsluitdijk. ,,Oesters worden in Nederland gekweekt op de bodem, in de Zeeuwse Delta. Het wat brakke water langs de Afsluitdijk is volgens mij goed voor oesters, die graag een beetje zoet water hebben af en toe’’, aldus De Vos.
Een uitdaging voor de experimenteerders vormen de ‘ruwe’ omstandigheden langs de dijk. ,,Het eerste deel van het project gaat dan ook over de technische zaken. Hoe houden de opstellingen zich? Hoe moeten we de mandjes precies ophangen? In het tweede deel onderzoeken we het biologische aspect, op basis van oesterbroed dat in de Waddenzee wordt verzameld.’’
Het project heeft een looptijd van twee jaar. Het subsidiebedrag van 80.650 euro is volgens De Vos bij lange na niet kostendekkend. Beide aanvragers steken er dus zelf ook veel geld in.