Vissers vastberaden: geen garnalenaanbod
IJMUIDEN/OLDENBURG – De garnalenvloot blijft in de haven of schakelt over op de vis. Vissers tonen zich vastberaden.
Dat hebben de afzonderlijke garnalen-PO´s vorige week besloten. De Transnationale PO (Vissersbond plus Duitsers) kwam maandagmorgen bijeen in Oldenburg, de PO Garnaal (GPO) vergaderde vorige week in IJmuiden.
Wat de TPO betreft gaan hun leden pas naar zee als ze drie euro voor hun garnalen beuren. De handel kan zich melden bij de bestuurders. Individuele vissers is op het hart gebonden geen afspraken te maken met kopers. ,,We gaan pas de haven uit op het moment dat we drie euro per kilogram voor de garnalen krijgen. Anders is het te duur en verdienen we niks. Dat hebben de vissers ook met steun van de banken besproken. Je kan beter een tijd voor de kant en wachten tot voorraden op zijn dan blijven vissen voor een prijs net boven de euro´´, aldus Vissersbondvoorzitter Johan Nooitgedagt, die een enorm grote saamhorigheid ervaart.
VisNed geeft namens de GPO aan dat er een substantieel deel van de diepvriesvoorraad zal moeten worden opgeruimd om enig perspectief te kunnen creëren. ,,Op dit moment geldt maar één ding: als aanvoerders binnen de PO Garnaal vormen we een sterk collectief waarbij we ons door niemand meer uit elkaar laten drijven.´´
De PO Garnaal wil een positie waarbij op maandagmorgen bij het begin van de visreis bekend is voor welke prijs die week de garnalen verkocht worden. Verder is het uitgangspunt dat er wordt gevist tegen een rendabele kostprijs en daarop wordt gestuurd.
Zaakvoerderder Ab Post van de PO-Wieringen verwoordde op de Noord-Hollandse radio het standpunt van de GPO als volgt: ,,We willen een ander systeem, vooraf een prijs weten, we willen van de veilingklok af, de garnalen op contract verkopen, een visplan met een aantal kilo’s leveren dat is afgestemd met handelspartijen en de prijs moet ruim omhoog’’, aldus Post, die sanering mede als een oplossing ziet.
De PO-Rousant had vrijdagmorgen een bespreking met de eigen aanvoerders van de Zoutkamper afslag. Matthijs van der Ploeg – wiens eigen garnalenvloot voor het grootste deel al vanaf januari stil ligt – adviseert de vissers het stilliggen te rekken tot een rendabele visserij mogelijk is. ,,Ik hoor afnemers nu roepen om garnalen, maar als er niet meer dan 1,80 euro wordt geboden houdt het op. Ik hoop dat we er uitkomen, maar het wordt een moeilijke opgave. Eén voordeel: met zulk mooi weer als met Pasen krimpt de diepvriesvoorraad als sneeuw voor de zon.´´
Handelaar Heiploeg heeft vorige week Duitse vissers voorgesteld om voor 1,57 euro onbeperkt te willen gaan vissen. Toen dat werd afgewezen werd voorgesteld om 2,5 ton aan te voeren voor 1,80 euro. Ook dat werd genegeerd. Vrijdagmorgen 29 april werden Nederlandse contractvissers uitgenodigd. Ook die wezen dezelfde voorstellen van de hand. ,,Anders is het hek van de dam.´´
Nederlandse garnalenkotters in de Sylt zijn teruggehaald. Garnalenvissers die de mogelijkheid hebben schakelen massaal over op de vis. Zo gaat de ZK 2 voor het eerst twinriggen en heeft daarvoor Deense netten besteld. ,,Met de garnalen wordt het voorlopig niks, dus hebben we knoop doorgehakt. Ze kunnen daar vlug in Denemarken´´, zegt Onne Nienhuis. De nieuw in de vaart gekomen GRE 37 is deze week ook gaan bokken op een tongetje. De TX 41 is gaan kabelen. Maar de ´zomervis´ laat het nog afweten. De HD 16 is twee weken terug al met de bordjes in de gieken gaan outriggen. ,,Op de vis is het met die noordenwind ook niks´´, aldus schipper Willem de Sluiter.
De internationale garnalenvloot – Nederland, Duitsland, Denemarken – besloot twee weken terug voor de kant te gaan. De druppel was toen op een minimumprijs van 1,57 euro tientallen tonnen garnalen dreigden door te draaien, waarna de GPO besloot de ophoudprijs te verlagen naar 1,29 euro.
INGEN – De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) steekt de garnalenvissers een hart onder de riem. In een persverklaring wordt aangegeven morele steun te verlenen. ,,Ook de garnalenvissers zijn de dupe van tekortschietende mededingingswetgeving´´, aldus de NMV. ,,De Tweede Kamer heeft op 26 april 2011 tijdens een debat hierover met staatssecretaris Bleker aangegeven grote moeite te hebben met het optreden van de NMa in de voedselketen. Staatssecretaris Bleker benadrukte dat bij het opstellen van de Mededingingswet de huidige problematiek van prijsvorming in de voedselketen nog niet speelde. Uit deze opmerking kan geconcludeerd worden dat het hoog tijd is om de Mededingingswet aan te passen aan de veranderde verhoudingen in de voedselketen. Om daarmee de primaire voedselproducent een betere positie in de keten te geven. De Kamerleden maanden de staatssecretaris hiertoe ook in het debat. De vissers zouden ook mededingingstechnisch, net als andere primaire voedselproducenten, onderling afspraken moeten mogen maken over de te produceren hoeveelheden, om zo tot kostendekkende productprijzen te komen.´´