Afbeelding
Luyt

Trouwe klant

Algemeen

DEN OEVER – Zestig jaar trouwe klant met hetzelfde kottertje in het dok van Luyt. Reden om Bert Rotgans van de WR 43 en zijn compagnon Sjaak Bakker afgelopen weekend in het zonnetje te zetten. Met een taart en zoenen van werfdirecteur Jacoline Luijt.

De 18,6 meter lange WR 43 is een van de oudste actieve kotters van de Wieringer vloot. In 1935 werd het door opa Elbert Rotgans laten bouwen bij Amels in Makkum als WR 293. Zoon Nan maakte er WR 43 van. Kleinzoon Bert (nu 62) werd in de jaren negentig eigenaar en wijzigde de naam ‘Adri’ in ‘Sjierkje José’. Aanvankelijk ging het vaartuig jaarlijks bij Visser in Den Helder droog. Toen Luyt in de jaren zestig een dok in de haven van Den Oever kreeg werd de familie Rotgans vaste klant klant in de thuishaven. Luyt is het exacte aantal dokkingen van de WR 43 kwijt. De WR 43 is intussen volledig palingkotter geworden.

Maandag ging de WR 43 weer te water. Rotgans en Bakker waren dinsdag bezig met het zetten van schutwant voor hun grote fuiken. De twee compagnons hebben samen 140 grote fuiken, inclusief de rechten die overgenomen zijn van Ten Bokkel (WR 5). Hun aalkisten hebben de mannen jaren geleden gesaneerd.

,,Zo goed als we het de laatste jaren hebben, hebben we het nog nooit gehad op het IJsselmeer. Het wordt al beter met de paling hier’’, wil Bert Rotgans gezegd hebben. ,,Wij worden een dagje ouder, en daarom krijgen we in de drukke zomermaanden hulp van mijn zonen Frank en Mark die samen de garnalenkotter WR 143 hebben.’’

Afbeelding
Afbeelding